Rwanda & Oeganda - Van Bommel Safaris
18464
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18464,page-child,parent-pageid-17523,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Rwanda en Oeganda zijn de landen om berggorilla’s te zien in hun natuurlijke habitat. Een avontuurlijke, soms zeer pittige wandeling door het regenwoud, maar dan ziet u ze: een gorilla familie. Een gorillatrekking is een unieke belevenis.

Rwanda en Oeganda zijn de beste landen voor een berggorilla trekking. De gorillatrekkingen in Rwanda werken hetzelfde als in Oeganda. In beide landen komt u met anderen bijeen voor de gorillatrekking en wordt door rangers ter plaatse bepaald welke gorillagroep u gaat bezoeken. ’s Ochtends vroeg gaan spoorzoekers al op pad om de desbetreffende groepen te lokaliseren. Terwijl u aan uw gorillatrekking begint zijn ze meestal nog steeds bezig de gorilla’s te vinden. Er is van tevoren bijna niet te voorspellen welke afstand u moet afleggen. In beide landen mag u maximaal één uur met de gorilla’s doorbrengen.

Er zijn nog geen 900 berggorilla’s in leven en dat geeft de bedreigde status aan van deze bijzondere dieren. De vergunning of permit die nodig is voor een gorillatrekking is prijzig, maar ik verzeker u dat het geld zeer goed besteed wordt aan natuurbescherming en ook ten goede komt aan de lokale communities. Hierdoor hebben de berggorilla’s in deze gebieden een zeer hoge status gekregen: men doet alles om de berggorilla’s en hun leefgebied te beschermen.

Vind het leefgebied van de gorilla’s

Rondreis Oeganda Oeganda – Bwindi Impenetrable Forest – gorillatrekking

Oeganda – Bwindi Impenetrable Forest – gorillatrekking

Een gorillatrekking in Bwindi voert u langs berghellingen en door dicht regenwoud, een avontuur op zich. Dan eindelijk, na een urenlange wandeltocht staat u oog in oog staan met deze zeer bedreigde dieren: een adembenemende ervaring.

De 12 gehabitueerde gorillagroepen bevinden zich in 4 regio’s van Bwindi Impenetrable Forest. In het noorden bevindt zich de Buhoma regio, waar drie gorilla groepen zijn. Hier werd in 1993 de allereerste gorillatrekking met bezoekers gedaan. Het is het enige gebied in Bwindi waar u in het park kunt overnachten.

Rwanda – Vulcanoes National Park – gorillatrekking

Alle gorillatrekkingen in Rwanda vinden plaats in Vulcanoes National Park. Er zijn 10 gehabitueerde gorilla groepen. De gorilla’s leven in het tropische regenwoud op de berghellingen evenals chimpansees en golden monkeys.

Vulcanoes National Park heeft vooral bekendheid gekregen door Dian Fossey die daar vanaf 1967 jarenlang gorillagroepen observeerde. Ze richtte het Karisoke Research Center op. Volcanoes National Park werd de uitvalsbasis van een indrukwekkend onderzoek naar de zeldzame berggorilla’s en de daarbij bijkomende strijd tegen de stropers. Toen Dian Fossey in 1985, vermoedelijk door stropers, om het leven gebracht werd bleef men bezig met het beschermen van de gorilla’s. Na de Rwandese burgeroorlog (1990-1999) wilde men het toerisme stimuleren en startte de lokale bevolking unieke ‘baby naming ceremonies’. Hierbij krijgen baby gorilla’s op een ceremoniële manier hun naam toegewezen. Dit heeft zowel een zeer positieve invloed op de gorillapopulatie gehad als op het toerisme.

160814-YTV2134lagenb2a540x280

Rwanda & Oeganda bieden adembenemende gorillatrekkingen

Rondreis Oeganda - gorilla

Gorillatrekking: op zeven meter van gorilla’s blijven…..

Maar een gorilla weet niet wat zeven meter is…

Het is een vermoeiende wandeling langs de berghellingen. Door bamboebossen, struikelend over wortels, ploegend over de modderige ondergrond. Maar dan……de vermoeidheid is weg….daar zijn ze. Je ziet vrouwtjes met speelse jongen. Dan loopt de silverback vlak langs je. De hartslag gaat echt wel even omhoog, maar hoe bevoorrecht ben je om zo dicht bij deze vriendelijke, menselijke, en zeer imposante berggorilla’s te komen. Een unieke ervaring.

rondreis Oeganda - gorillatrekking

Het helpt als je fit bent voor een gorillatrekking

Met een normale fysieke conditie kan u een gorillatrekking aan.

Het is bijna niet te voorspellen of uw gorillatrekking makkelijk of moeilijk wordt. Soms gaat het heel makkelijk, een andere keer is het afzien: de gorillatrekking vindt immers plaats in een bergachtig gebied met dicht begroeid regenwoud. Het is aan te raden om tegen kleine betaling een drager in te huren die uw rugzak met fotospullen en eten draagt. Ook kunnen de dragers u helpen op momenten dat het lastig is.

Rondreis Oeganda - tour

Combineer gorilla’s met andere safari wildlife gebieden

Combineer een gorillatrekking met een maatwerk safari reis in Kenia of Tanzania.

Wilt u niet alleen een avontuurlijke gorillatrekking maar ook een fantastische safari reis maken, dan is een combinatie tussen Oeganda of Rwanda en Tanzania of Kenia misschien iets voor u.

De vliegafstand tussen deze verschillende landen is kort en u kan bijna rechtstreeks Serengeti of Masai Mara invliegen.

Ben je een gevorderde fotograaf en wil je meer uit je safari’s halen? Onze georganiseerde fotografie safari’s zijn een must voor de fotograaf. Ga de uitdaging aan en leer van de topfotografen waarmee wij samenwerken

De beste tijd voor een gorillatrekking

Het hele jaar is het zowel in Oeganda als Rwanda mogelijk gorillatrekkingen te doen. Het hoogseizoen is van juni t/m oktober en van december t/m februari.

Gorillatrekking

Het proces van de gorillatrekking werkt in Rwanda hetzelfde als in Oeganda. In beide landen mogen bezoekers maximaal één uur met de gorilla’s doorbrengen.

Door de aankoop van een gorilla permit beschermt u de gorilla

Een gorilla permit, die u moet aanschaffen voor een gorilla trekking is erg prijzig, maar dat geld is een directe bijdrage aan het behoud van het gorilla leefgebied en de bescherming van de gorilla’s.

De permits voor een gorilla trekking zijn beperkt beschikbaar. In zowel Oeganda als Rwanda is er een maximum van 80 permits per dag. In het hoogseizoen (juni t/m oktober en december t/m februari) zijn de permits gauw uitverkocht.

In Rwanda zijn de permits duurder dan die in Oeganda.

In het regenseizoen (maart, april, mei en november) krijgt u korting op de gorilla permits in Oeganda.

De mening van onze klanten